Odcházíte? Tak šťastnou cestu

15. 12. 2010 13:06:59
LOK sbírá výpovědi lékařů ve snaze dosáhnout zvýšení platů. Lékaři chtějí mít plat až v sedmdesátitisícové výši, aby se alespoň procentuálně vyrovnali německým kolegům.

Zdroj: diepresse.com

Prý výpověď podalo až 5000 lékařů. Přesnější čísla by měla být zveřejněna koncem prosince. Je jisté, že by odchod tolika lékařů způsobil vážné problémy, ale přijde mi naprosto nemístné, aby jakákoli skupina obyvatel nebo zaměstnanců takovým způsobem vydírala.

Pochybuji o tom, že by LOK podnikl stejný krok v případě, že by vládla s ním spřátelená ČSSD, která nadto přišla podpořit demonstraci státních zaměstnanců a vyjadřuje se souhlasně i k protestu lékařů. V současné době musí stát šetřit, aby napravil nezodpovědnou rozhazovačnou a dluhovou politiku ČSSD.

Lékaři prý mají malé platy. Před nedávnem byl hostem Radiožurnálu ředitel motolské nemocnice a ten prozradil výši platů lékařů. Čerstvý absolvent lékařského studia má ve výše zmíněné nemocnici nástupní plat 36 tisíc, zkušenější lékaři okolo 60 tisíc a ti nejlepší, v přepočtu na plný úvazek, asi 110 tisíc korun.

Platy ve státních nemocnicích jsou vyšší než v těch soukromých, stejně jako je tomu u jiných pracovních profesí. Pokud se dokáže soukromý sektor uskromnit, měl by tak učinit i sektor státní. U soukromých firem se v dobách, kdy se nedaří, platy snižují, stagnují nebo se propouští. Ve státním se maximálně platy nezvedají, spíše naopak je snaha na zvyšování platů.

V polovině roku 2009 byl průměrný plat lékaře v nemocnici přes 46 tisíc korun a platy oproti roku 2008 o 6,7%, a to v době, kdy Česko zasáhla celosvětová krize. Je to málo? Průměrný plat v republice byl v tomtéž období těsně pod 23 tisíci, přičemž 70% výdělečně činných osob na tento průměr nedosáhne.

Prý dostanou lékaři v Německu vyšší platy. To je určitě pravda, ale také tam mají vyšší platy prodavačky, řidiči, elektrikáři, maséři... Platy v Německu jsou zhruba trojnásobné, ale také jsou tam podstatně vyšší životní náklady.

Skoro mám pocit, že naši lékaři se zhlédli v různých "růžových ordinacích" a domnívají se, že přijdou do Německa a hned se před nimi všichni posadí v němém úžasu a dostanou špičkový plat. Netvrdím, že ti nejlepší se neuchytí, ale většina lékařů bude dělat pro podřadnou práci ošetřovatele za podřadný plat.

Je komické, když se nyní ČSSD snaží volat vládu na kobereček, když sama před pár lety vznikající problém ve zdravotnictví bagatelizovala tím, že prý žádný problém není a když, tak stát do zdravotnictví nalije další miliardy. Že to bude na úkor zvýšení dluhu, je socialistům jedno.

Socialisté se vůbec chtějí přehazovat problémy na své politické oponenty. Kraje jsou zřizovateli a tím pádem i majiteli nemocnic. Když byl stav vláda - kraje v opačném gardu, hodili socialisté zadlužené nemocnice na krk krajům, jako pomstu za to, že kraje tehdy ovládla ODS.

Málem jsem vybouchl smíchy, když jsem včera slyšel socialistů Michala Haška, hovořícího za asociaci krajů, že kraje jako zřizovatelé nemohou nemocnicím zaplatit zvýšení platů lékařů, a že to je starostí státu...

Lékaři jsou svými odbory a kolegy ujišťováni, že budou vzati zpět do zaměstnání, ale to je v pravomoci zaměstnavatele a tím odbory, ani jejich kolegové nejsou, tím je vedení nemocnice. Zajímalo by mě, kolik lékařů myslí svou výpověď vážně. Kolik z nich je ochotno skutečně jít na pracovní úřad?

Stát má prý tuto situaci řešit. Řešení je jednoduché. Lékaři z jiných států nejsou o nic horší než lékaři u nás. Jediným problémem je jazyk, a tento problém se dá vyřešit snadno. Intenzivním jazykovým kurzem. Za dva měsíce by lékaři z Polska, Ukrajiny nebo Bulharska dokázali tuto bariéru překonat. Lékaři ze Slovenska jsou na tom jazykově prakticky bezbariérově. Navíc by byli ochotni pracovat za plat, který se našim lékařům dá příliš malý.

Odcházíte? Nikdo vás nedrží. Existuje staré známé, že s vyděrači se nevyjednává. Tak šťastnou cestu.


Autor: Rudolf Polanecký | středa 15.12.2010 13:06 | karma článku: 40.09 | přečteno: 3286x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 193 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
VIP
Počet článků 1257 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4345
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.



TOPlist

@RudolfPolanecky


Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký


Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz

Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz


FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...