Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peníze nebo exitus

Lékařů jsem si vždy vážil, ale poslední kroky aktérů akce "Děkujeme, odcházíme" ve mne vyvolává pocit na zvracení. Paní a páni lékaři, je mi z vás blivno.

Zdroj: idnes

Znovu se ukazuje, že ačkoliv odcházející lékaři tvrdí opak, hlavním mottem jejich akce jsou peníze. Průměrný plat přes padesát tisíc je demoralizující a vlastně almužnou. Lékaři se cítí za svou práci nedocenění, jejich platy zaostávají za platy německými a přesčasy nejsou placeny, říkají.

Možná by už někdo konečně měl těmto vyděračům prozradit, že v naší zemi zaostávají platy za německými všude. České platy jsou všeobecně nižší než platy německé a argumentovat tímto je poněkud liché. Za akcí lékařů je cítit značné množství arogance, povýšenectví a vlastní nepostradatelnosti.

V době, kdy se stát snaží šetřit (pomiňme, že existují předražené nákupy, protože ty byly, jsou a budou vždy, jedině se dají co do počtu minimalizovat) přicházejí lékaři s nehorázným požadavkem skokového navýšení platů až na 70000 v základu. Plus různé příplatky.

Uznávám, že lékař může svou chybou ohrozit zdraví či dokonce život, ale co třeba takový řidič autobusu nebo tramvaje, který veze několik desítek lidí. Jedna jeho chyba je může zabít všechny. Je to snad méně zodpovědné zaměstnání? Ano, na řízení autobusu nebo tramvaje netřeba studovat, ale společnost se bez těchto lidí rovněž neobejde.

Každé zaměstnání je důležité. Nebýt popelářů, topili bychom se za chvíli v odpadcích, nebýt prodavaček, nemohli bychom nakoupit potraviny, nebýt řidičů hromadné dopravy, těžko bychom se někam dostávali. V čem jsou tedy lékaři tak výjimeční? V čem jsou výjimečnější než třeba hasiči?

Lékaři si vzali celý národ jako rukojmí. Nejnověji si za své rukojmí vzali těhotné ženy před porodem a novorozence. Je mi smutno a špatně z těch, kterým je jedno, jestli žena při porodu nebo novorozenec zemře. Důležité přeci jsou peníze a bez těch se zkrátka na pacienty a bezmocná novorozeňata vykašlou.

Tohle je vydírání nejtěžšího kalibru. Stát je teď v nezáviděníhodné situaci. Vytrvat nebo ustoupit? Dát lékařům jejich desetitisíce nebo se zachovat zodpovědně? Vzít v potaz možná rizika při zvýšeném počtu úmrtí nebo možná rizika, že po lékařích přijdou další profesní skupiny se stejnou vyděračskou taktikou? Na stranu lékařů se postavili známí podepisovači peticí, kteří podepíší snad kdejaký papír.

Prý má vláda s lékaři vyjednávat a lékařům pomoci, píší Halík, Suchý a další. Jenže jak se má vyjednávat, když jedna strana nechce slyšet nic jiného než splnění ultimativních požadavků, tedy hlavně to navýšení platů. Uskromní se pisatelé otevřeného dopisu, aby jejich peněz mohlo být použito na vyšší platy lékařů?

Na toto téma bylo napsáno hodně článků a najde se jen málo těch, kde by se lékařům dostalo zastání. Proč se lékaři tak úporně brání jiným než tabulkovým platům? Protože by se také mohlo stát, že by ti méně schopní dostali méně, tak se to nejlépe vyřeší nechutnou nátlakovou akcí.

Kde je záruka, že pokud lékaři dostanou své sedmdesátitisícové platy, nebudou chtít za rok třeba o padesát tisíc víc? Plat bývá otázkou kolektivního vyjednávání. Je na čase, aby se stejný princip zavedl i u lékařů. Ať se zruší tabulkové platy a zavede se hodinová mzda.

Lékaři stále naříkají, jak mají málo peněz. Co má říkat prodavačka, která pracuje dvanáctihodinové směny a má za to plat 12000? Je snad její práce stejně časově náročná jako práce lékařů finančně doceněna? Lékaři klesli na úroveň sprostých lupičů, jen neříkají "peníze nebo život", ale "náš exodus, váš exitus".

Stačí si pročíst reakce lékařů v různých diskusích. "Až onemocníš, ještě nás budeš potřebovat, ale nebude nikdo, kdo by tě odoperoval," je jedna z nich. Sprostá výhrůžka typu peníze nebo život. Jsou-li brány jako rukojmí těhotné ženy před porodem a novorozenci, de facto každý občan této země, pak by se s takovými lékaři mělo zacházet jako s obyčejnými vyděrači a možná i teroristy.

Vyhrožují-li lékaři, že nás "nechají chcípnout", pak by si ti, kteří podali výpovědi měli uvědomit, že od ledna platí nová pravidla pro dávky v nezaměstnanosti. Lékaři se rozhodli ukončit pracovní poměr k poslednímu únoru, takže se na ně nová pravidla už vztahují.

Odejde-li zaměstnanec z práce sám, dostane místo 65% jen 45% průměrné čisté mzdy, nejvýše však 13280 korun. Člověk do věku 50 let bude tuto podporu pobírat jen 5 měsíců a už si nebude smět k podpoře přivydělat, takže představa, že by lékař šel za přivýdělkem sloužit na pohotovost je mylná.

Uvědomili si toto lékaři? S blížícím se termínem 1.3. budeme svědky stupňování nátlaku. Dočkáme se možná ještě nechutnějších výhrůžek a tvrdšího vydírání. Ale co je pro lékaře lepší? Být přepracován průměrně za almužnu 56000 nebo odpočatý na podpoře 13280 korun? Proč asi někteří odborářští bossové v nemocnicích výpovědi nepodali a jen do toho navezli své kolegy?

Lékařská profese je posláním a nikdo mi nevymluví, že člověk, který se stal lékařem, nevěděl dopředu do čeho jde. S tímto povoláním se nese určitá společenská prestiž, ale po této akci bude (a vlastně už je) prestiž níž než u popelářů. Ti totiž makají a zatím nevydírají společnost, že chtějí plat minimálně 50000.

Pánové Engele, Kubku, podařilo se vám svými nehoráznými požadavky znechutit a popudit proti lékařům velkou část společnosti. Jednáte s potencionálními pacienty jako s póvlem. Nedivte se, až s vámi ostatní budou jednat úplně stejně. Řekněte raději rovnou "peníze nebo život" a ušetříte si spoustu krásných a zoufale prázdných slov okolo. Nejde vám o nic jiného než o peníze a stali jste se jen obyčejnými vyděrači. Hanba vám.

 

 

Autor: Rudolf Polanecký | čtvrtek 27.1.2011 12:35 | karma článku: 42,18 | přečteno: 3687x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

Ministr financí Andrej Babiš má vážný problém. Jeho farma Čapí hnízdo je silně podezřelá z dotačního podvodu.

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Pedofilní obohacení evropské kultury

Takzvaní sluníčkáři prohlašují, že příliv islámských migrantů znamená obohacení evropské kultury. Myslí to vážně, bohužel.

8.2.2016 v 11:17 | Karma: 43,41 | Přečteno: 3134x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

"Čekáme, že až skončí válka, vrátíte se domů," řekla německá kancléřka Angela Merkelová na adresu migrantů, kteří zaplavili Německo.

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14 | Přečteno: 2412x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

Hackeři zveřejnili další várku ukradených mailů ze schránky premiéra Sobotky. Znovu se ukazuje, že boj proti kvótám ze strany vlády byl jen naoko.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89 | Přečteno: 1814x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Zelená Simone Peter: Sexistická a rasistická obálka Focusu

Ostrá kritika s nařčením ze sexismu a rasismu padla na dvě přední německá periodika - Süddeutsche Zeitung a Focus.

14.1.2016 v 9:30 | Karma: 39,47 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon