Zmlácený Petr dealerem drog?

14. 05. 2012 12:45:59
Nechtěl jsem se ke dvěma závažným incidentům vyjadřovat dříve než skončí vyšetřování, ale objevují se zvláštní informace, které zavánějí snahou o manipulaci.
Zmlácený Petr dealerem marihuany?
Zmlácený Petr dealerem marihuany?iDnes.cz

Před měsícem v Břeclavi zmlátila trojice útočníků patnáctiletého chlapce takovým způsobem, že mu musela být odebrána ledvina. Po útočnících se pátrá, policie je stále nedopadla. Předem se nebráním tomu, že by si mohl napadený chlapec celou událost trochu "přibarvit", koneckonců v tomto věku dělá spousta dětí věci, které se snaží pak nějakým způsobem postavit do trochu jiného světla, v němž sami vypadjí jako nevinní andílci.

Nicméně je zde nová a přiznám se poněkud podivná informace, že chlapec měl změnit výpověď a přiznat, že byl zmlácen kvůli tomu, že jeho klienti byli nespokojeni s kvalitou jím prodané marihuany. Prý to redaktorům iDnes prozradil zdroj blízký vyšetřování. Sama policie pracuje s touto informací jako s jednou možnou vyšetřovací verzí.

Nicméně titulek zněl dost jednoznačně. Zmlácený hoch byl článkem v původním znění vykreslen jako dealer, který si za své zranění de facto mohl sám. Dokonce ani dnes, kdy napadený Petr zcela jasně řekl, že s policií mluvil naposledy před více než deseti dny a od té doby žádnou další výpověď neučinil, takže ani nemohl výpověď změnit.

Prý měl dokonce změnit počet útočníků ze tří na jediného, alespoň podle České televize. Tyto informace označil jak napadený Petr tak jeho matka jako fámu. Jeho matka zvažuje podání trestního oznámení. Nemyslím si, že by se postižená rodina takto bránila, pokud by informace o dealerství byla pravdivá.

Odkud vítr vane? Kdo má zájem na tom, aby se vnesla pochybnost do motivu celého incidentu, popřípadě, aby se z oběti brutálního útoku stal ve své podstatě viník? Jistě, v poslední době se objevilo pár případů, kdy byli Romové neprávem označeni jako pachatelé různých přepadení, ale na tyto výmysly "postižených" se přichází velice rychle.

Možná, že původ v této informaci lze nalézt již v době krátce po incidentu, kdy se v tomto směru vyjadřovali místní zástupci romské komunity. Pan Horváth pro server Romea mimo jiné 22. dubna napsal: "Dále se ozývá názor, že chlapec nadměrně užíval THC a měl spory s dodavateli této látky." V závěru tuto eventualitu sám zpochybňuje jako neověřenou a spekulativní, ale pravděpodobně padla na úrodnou půdu.

Každopádně by bylo zajímavé vědět, zda onen "zdroj blízký vyšetřování" pochází přímo z vyšetřovatelského týmu anebo jde jen o někoho, kdo vyšetřovatelům podává informace třeba i spekulativního rázu. Buď jak buď, použitý titulek na serveru iDnes je výmluvný a kategorický. Zajímalo by mě, zda se, ukáže-li se že tato informace byla skutečně fámou, autor článku veřejně omluví.

Druhý incident, který řeší policie je střelba kuší v Chotěbuzi. Zde došlo k postřelení a následné smrti jednoho ze čtveřice Romů, kteří údajně jeli hledat železný šrot. I v tomto případě je mnoho nevyjasněných otázek a nechci dělat ukvapené závěry. Od toho zde máme policii, aby cše řádně vyšetřila.

Skutečností ale je, že těžko někdo pojede jen tak "na blind" hledat železný šrot několik kilometrů autem na prakticky opuštěné místo a shodou okolností zastaví tam, kde je v nevzhledné budově posilovna a opravna motocyklů plná železa.

Při rozhovoru si účastník incidentu, pan Gujda, protiřečí. Prý tam nikdy nebyli, ale místní strážníci je znají. Střelce s kuší také neznali, ale přitom v původní verzi mluvili o tom, že je to kulturista a nácek. Tato informace pak záhadně společně s další větou o popravě z rozhovoru zmizela.

Mám pocit, že se ze seriózního serveru pomalu stává server bulvární, pracující s neověřenými informacemi, se snahou zveřejnit za každou cenu nějakou senzaci bez ohledu na to, zda se tím někomu nevinnému neublíží. Nerad bych se dočkal úplné bulvarizace tohoto prostoru, který stále ještě považuji za špičku českého žurnalistického zpravodajství.

Bohužel, na příkladu zbitého Petra se ukázal jako serióznější server Novinky, což by mělo být pro redaktory iDnes varováním, že by měli svou práci odvádět kvalitněji. Také by měli redaktoři více zvažovat co pouští "do éteru", aby pak trapně nemizely kousky rozhovoru, které se ukážou býti nevhodnými. Nesvědčí to pak o serióznosti.

Problematika okolo Romů je výbušná, o tom žádná, ale právě v takových chvílích je nutné, aby redakce vše zvažovala dvakrát tolik, vše opravdu ověřila a především zůstala nestrannou. Osočení na základě pavlačových drbů nebo mizející části zveřejněných informací směřují server tam, kde se určitě ocitnout nechce, v blízkosti Blesku, Aha nebo dalších hluboce neseriózních plátků.


Autor: Rudolf Polanecký | pondělí 14.5.2012 12:45 | karma článku: 40.44 | přečteno: 3833x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 351 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 240 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 660 | Diskuse
VIP
Počet článků 1257 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4345
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.



TOPlist

@RudolfPolanecky


Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký


Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz

Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz


FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...