Prohibiční sucho

18. 09. 2012 14:48:59
S prohibicí jsme se mohli setkat maximálně tak ve filmu. Stala se hybatelem populární komedie "Někdo to rád horké".

albany.edu

Jenže naše nynější situace je podstatně horší. Zde nejde o pašování alkoholu, ale o jeho pančování. S trochou nadsázky by se dal na situaci v Česku použít název "Někdo to rád otrávené". Počet mrtvých stoupá stejně jako počet postižených otravou.

Někteří kolegové blogeři mají vládě za zlé, že vyhlásila částečnou prohibici. Bohužel, je to asi jediná rozumná věc, kterou mohla vláda v této situaci udělat. Otrávený alkohol se objevil i v kamenných obchodech, nejen na tržištích a stáncích, a tak není žádná jistota, které obchody jsou "čisté" a které ne.

Částečná prohibice silně zabrzdila lavinu otrávených. Že to škodí obchodu je nyní věc podružná a před záchranou lidských životů musí jít obchod stranou. Je to ale vina vlády, že došlo k rozšíření jedovatého metanolu? Někteří blogeři si to myslí, jiní dokonce dávají vinu kapitalismu.

Jako by v komunistickém Sovětském svazu nebyly tajné palírny na samohonku, jako by to byl problém pouze a jen kapitalismu. Problém je dlouhodobý a souvisí s jednoduchou věcí. Kdo by si nechtěl koupit alkohol co nejlaciněji? S tím nemá socialismus nebo kapitalismus vůbec nic společného.

Kde je poptávka, objeví se nabídka. Ejhle, kapitalistické pravidlo, které platí za každého režimu. S tím kterákoli vláda těžko může něco dělat. Když jsem slyšel vrchního socialistického ideologa Zaorálka s dikcí a rozčilením jemu vlastním, jak se zalykajíc obviňuje tuto vládu ze zodpovědnosti za metanolové otravy a vyzdvihujíc poslední socialistickou vládu, kterak zavedla kolky na alkohol jako ohromný pokrok v boji proti nelegálnímu alkoholu, musel jsem se smát.

Když si někdo dá práci s ilegální výrobou alkoholu, je pro něj padělání kolků už jen drobným znepříjemněním. Koneckonců v odhalených černých palírnách byly objeveny padělané etikety i kolky. Chtěl bych slyšet Zaorálkovo vyjádření jak ve světle těchto faktů kolky zabránily šíření ilegálního alkoholu.

Současný stav, kdy všechny dostupné síly byly vrženy na vyšetření metanolové aféry, je dlouhodobě neudržitelný, protože by vázla jiná práce. Kdo tedy nese vinu na otravách? Vinu nehledejme na straně vlády, ale v orgánech, které mají na starosti kontroly.

Tyto státní orgány selhaly. Ilegální alkohol bude na trhu asi vždy, ale právě kontrolní orgány musí tento ilegální alkohol odhalovat a postihovat. Laxnost kontrolních orgánů vynikla v momentě, kdy se objevil otrávený alkohol.

Podíl ilegálního alkoholu na trhu se odhaduje na 25%. Jednou za čas se objeví zpráva, že byla objevena tajná palírna a tím to celé hasne. Kolik ilegálních palíren musí existovat, když zásobují trh z jedné čtvrtiny? Kontrolní orgány by měly projít důslednou kontrolou své práce a zodpovědní lidé by měli nést důsledky své nezodpovědnosti.

Nikdo však už obětem nevrátí ani život, ani zdraví. Zbývá jen doufat, že policie dopadne viníka a hlavního organizátora a distributora jedovatého alkoholu a že následně soud ocení jeho činnost po zásluze nějakým pěkně kulatým číslem let ve vězení.


Autor: Rudolf Polanecký | úterý 18.9.2012 14:48 | karma článku: 28.10 | přečteno: 1797x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 138 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 278 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 150 | Diskuse
VIP
Počet článků 1257 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4345
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.



TOPlist

@RudolfPolanecky


Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký


Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz

Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz


FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...