Projev Andrtálce

28. 12. 2014 9:15:59
Prezident Miloš Zeman pronesl svůj druhý "novoroční" projev. Tentokrát se vulgarit vyvaroval.

Čeho se však prezident nevyvaroval byly tradiční urážky oponentů, kdy je označil za řevem se dorozumívající neandrtálce. Prezident si nezaslouží vzhledem ke svému chování na postu hlavy státu označení homo sapiens sapiens, ale spíše zcela jiné.

Co prezident ve svém projevu národu sdělil? De facto nic. Pochválil se za jmenování vlády, kdy jako první porušil pravidlo, že ve vládě nebude nikdo s pozitivní lustrací, pochválil se za návštěvu Číny a urazil své oponenty přirovnáním k neandrtálcům.

Zároveň se vyjádřil, že je pro co nejhlubší kontrolu majetku zpětně a co nejtvrdší tresty pro ty, kteří nebudou moci zpětně prokázat čistotu nabytí majetku. Tedy populistické heslo, na které nejvíce slyší lůza, která by ráda trestala každého, kdo je majetnější než ona sama.

Je to věc, která je naprosto nepřijatelná. Netvrdím, že by neměl být potrestán člověk, který nabyl majetku nepoctivě, ale zde je řeč o retroaktivitě, tedy zpětné platnosti. Není povinností, aby kdokoli schraňoval účty x let zpátky a tedy pak těžko bude prokazovat původ majetku.

Na koho by takové opatření dopadlo? Určitě ne na nepoctivce, protože by si dokázali nějaké potvrzení sehnat, ale právě na poctivce, kteří by jen měli smůlu. Nápad s retroaktivitou považuji za zcela zcestný a nesmyslný. Jak by řekl pan Werich, to je blbé, to se bude líbit.

Vize či aspoň nástin do dalšího roku se nekonal. Od prezidenta se národ dozvěděl de facto jen to, co se mu podle jeho vlastního mínění povedlo a s čím nesouhlasí. Ve svém projevu se stavěl do role znamkujícího kantora vlády, což mu jednoduše nepřísluší.

Velice zajímavé srovnání novoročních projevů přinesly Lidovky. Vzaly prezidentské projevy od roku 1935 a spočítaly, kolikrát bylo v projevu použito "já" a "jsem" oproti "my" a "jsme". Vypovídá to hodně o vnímání funkce prezidenta jako představitele národa.

V roce 1935 končil TGM. Jednotného čísla použil 4x a množného jednou. Edvard Beneš měl 11 projevů přinesly v nelehké době okupace nacistickým Německem. Jeho projevy byly pojaty více osobně, jednotného čísla použil celkem 91x, ale množného 216x. Pro srovnání Emil Hácha měl projevů v šest, jednotné číslo použil 9x a množné 31x.

U komunistických prezidentů byl povinný kolektivismus, takže tam míra vnímání úřadu prezidenta jako svůj pašalík namísto reprezentanta národa bylo nuceně pokřivené, a tedy nelze brát statistiku za bernou minci a obraz toho kterého prezidenta. Tím se dostáváme k Václavu Havlovi.

Václav Havel absolvoval celkem 12 těchto projevů. V nich použil jednotné číslo 106x a množné 312x. Václav Klaus je stále vnímán jako velký narcis, ale jeho projevy byly daleko méně pojaty jako proslovy jeho vlastní osoby a více jako představitele národa a hlavy státu. Já nebo jsem použil v deseti projevech 28x, nejvíce v posledním 7x, když vyhlašoval amnestii s abolicí. Množné číslo použil 172x, tedy tedy 6x častěji.

Miloš Zeman přednesl zatím projevy dva a většina národa si přeje, aby jich více než pět nebylo. Zeman z tohoto srovnání vychází jako největší narcis, který se staví do pozice absolutního vladaře. Jednotné číslo Zeman použil za dva roky 40x a množné jen 6x.

K tomu si přičtěme prezidentovu snad až posedlost ruskou punkovou skupinou Pussy Riot, kterou Bůh a Zeman ví proč zamontoval do "zprávy o stavu země". Fakt, že své oponenty nazval již zmíněnými neandrtálci pak už jen dokresluje prezidentovu povahu a zálibu v urážkách těch, co s ním nesouhlasí.

Prezidentskému úřadu náleží jistá důstojnost a obávám se, že to Miloš Zeman doposud nepochopil. Prezident nemůže na veřejnosti vystupovat vulgárně a urážet kdekoho na potkání. Tohle chápal i tak jednoduchý až primitivní člověk, jakým byl Antonín Zápotocký.

Má-li prezident Zeman problém s pochopením, že úřad prezidenta přímo vyžaduje určitou míru důstojnosti a zodpovednosti, pak by bylo lepší, aby abdikoval a vrátil se na Vysočinu objímat stromy a opíjet se v tamní knajpě. Dokáže si snad někdo představit, že by královna Alžběta začala mluvit vulgárně nebo kohokoli ve svém projevu urážet? Zeman patří do páté cenové skupiny a čím dřív se tam vrátí, tím pro náš stát jen dobře. Nazývá-li oponenty neandrtálci, pak on je zcela jistě Andrtálcem.

Autor: Rudolf Polanecký | neděle 28.12.2014 9:15 | karma článku: 38.19 | přečteno: 3232x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 219 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 624 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
VIP
Počet článků 1257 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4345
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.



TOPlist

@RudolfPolanecky


Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký


Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz

Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz


FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...