Rudolf Polanecký

Utrpení mladého Ratha

20. 05. 2015 14:31:34
David Rath trpí, dokonce jak sám říká, je přímo mučen. Tím, že s ním probíhá soud za jeho konání proti zákonu.

David Rath je politováníhodná osoba. Tolik smůly jako on snad nemá nikdo na světě. Pád z postu hejtmana, pád z kola, pískání v uších a selektivní ztráta paměti, od svých známých si odnáší víno, které se mu zázračně promění v peníze, najme si obhájce a ten mu druhý den vypoví plnou moc, je nucen prodávat své nemovitosti pod cenou...

Jednomu by ho bylo až líto, kdyby nešlo o při činu chyceného korupčníka, který se všemi možnými i nemožnými kroky snaží oddálit nevyhnutelné v podobě mnohaletého žaláře. Na chvíli opusťme ironický tón a věnujme se Rathovinám seriózněji.

Těsně před koncem soudu předvádí David Rath obstrukce v podobě údajného zranění po pádu z kola. Teatrálně u soudu kulhá a vrávorá, vymlouvá se na ztrátu paměti, pískání v uších, bolesti hlavy a další následky havárie. Všechno to jsou přitom zdravotní potíže, které nejde jednoznačně potvrdit ani vyloučit.

Soudem povolaný znalec však vyloučil Rathovu neschopnost zúčastnit se soudního jednání. Jako mávnutím zázračného proutku náhle David Rath přestává kulhat a najednou si vše pamatuje skvěle.

Poslední obstrukce v podobě najmutí strýce soudce coby obhájce, přičemž ten mu hned následující den vypověděl plnou moc s odůvodněním, že byl obelhán a že Ratha zastupovat v této kauze nemůže a nechce ukazuje, jak lze soudní jednání protahovat za využití zákonných postupů, byť na samé hranici jejich únosnosti.

Cíl Davida Ratha je zřejmý. Soud či nejvíce protáhnout, odklonit svůj majetek, což se mu, jak se v těchto dnech dozvídáme, úspěšně daří a pokud možno dosáhnout nového procesu. Právě proto se náhle objevil strýc soudce, přičemž David Rath neopomine jedinou příležitost, aby zdůraznil příbuznost advokáta se soudcem.

Je to zoufalý krok člověka, který má evidentně strach z toho, že za své korupční jednání ve skupině, kterou de facto řídil, bude náležitě odměněn mřížemi ředěným vzduchem.

Soudci došla s Rathovými průtahy trpělivost, a tak dokazování ukončil a přistoupil k závěrečným řečem obžaloby a obhajoby. Trik s obhájcem rovněž smetl ze stolu a přidělil Rathovi obhájce ex offo.

Toho se Rath může zbavit tím, že do dalšího jednání najme jiného obhájce a zákon ani neurčuje, kolikrát lze obhájce měnit. Ani přes evidentní snahu soudu nemusí rozsudek padnout v dohledné době. Nemůžeme se pak divit, že se některé soudy táhnou třeba i patnáct let. Nicméně se domnívám, že soudce Pacovský využije všech možností k tomu, aby vynesl rozsudek.

Předpokládám, že pokud manželé Kottovi dostali trest ve výši sedm a půl roku nepodmíněně, pak David Rath jako hlavní organizátor této zločinné skupiny dostane nejméně o čtvrtinu více. Průtahy a obstrukce mu zřejmě ještě přitíží, protože soudce má pro každý trestný čin určité rozpětí. Domnívám se tedy, že Rathův účet bude znít na deset a půl, dost možná na maximálních dvanáct let.

Není bez zajímavosti, že ti největší zastánci Ratha na českém webu jsou zároveň zastánci putinovské agrese vůči Ukrajině, či zastánci sprosťáren a nevhodného chování hlavy státu. Marně přemýšlím, co může být za člověka, který schvaluje zlodějny prvního řádu a dělajícího z viníka oběť, přičemž poukazují na lumpárny lidí z řad české pravice.

Ono to bude dáno už jen politickou orientací daného člověka. Člověk tíhnoucí k pravici odsuzuje každého, kdo poruší zákon a zastává názor, že dotyčný viník, pokud se mu vina prokáže, má být potrestán, třeba i tvrdě.

Člověk tíhnoucí k levici odsuzuje především oponenty, často jen na základě dohadů. Zavíral by i bez důkazů jen na základě stranické příslušnosti. Viníky ze své oblíbené strany často hájí, považuje je za oběti či dokonce hrdiny.

Rath není oběť. Byl chycen za ruku přímo při činu. Důkazů je proti němu hodně. Nejde o žádného obětního beránka, jak se nám snaží sám Rath namluvit. Je hlavou organizované skupiny, která kradla ve velkém. Žádná čudla. Nyní takřka v přímém přenosu můžeme vidět, jaký tento velký bojovník proti korupci je ve skutečnosti. Zbabělec, lhář a člověk, který není schopný postavit se k následkům svého jednání čelem.

David Rath tvrdí, že trpí. Já mu to věřím. Z vysokého politického postu a takřka neomezeného vládce Středočeského kraje, z luxusního života se dvěma rodinami musí být pád do pozice nadějného kriminálníka vskutku utrpením. Může si ale za něj jedině on sám. Nikdo ho krást nenutil. Rath určitě ještě sehraje nějakou hereckou etudu, ale jeho výkon je tak mizerný, že by ho vypískali i na školní besídce.

Autor: Rudolf Polanecký | karma: 47.43 | přečteno: 15272 ×
Poslední články autora