Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Ono to bylo celkem jednoduché:  vstoupili jsme do EU, EU vytýčilo  smělý plán vyrábět do roku X  X %  el. energie z "obnovitelných zdrojů" - mezi ně patřily i větrníky a fotovoltaika.  

Obnovitelné zdroje nejsou konkurenceschopné, proto je státy musí dotovat, aby je vůbec někdo postavil.  Šílený úkol  od EU byl dán, naši eurohujeři   se snažili ho splnit.  Pro tyto zákony hlasovali socani, komunisti, US, část lidovců.   Proti byla ODS pod vlivem Václava Klause, který od začátku varoval před tímto šílenstvím. 

Systém se nastavil tak, že  - aby měli investoři nějaké jistoty - se např výkupní cena el. z fotovoltaiky mohla snižovat meziročně postavené FVE o 5 %.

První roky po schválení se téměř FVE nestavěly - nebylo to nic výhodného.  Některé FVE získávaly na výstavu dokonce přímé dotace z min. živ. prostředí v řádech desetimilionů Kč.  To se změnilo v letech 2009 a 2010, kdy poklesly ceny panelů. 

Stát nestanovil, kolik chce ročně vydávat na podporu zeleného šílenství - stavět mohl každý, kdo získal připojení, kapacitu a stavební povolení.

Tak to bylo od státu a státních úředníků nastaveno.  Kdo je viník ?  Politici   eurohujeři, kteří nastavili taková pravidla pro investory, že dotace, které zaplatí občané a firmy ČR, dosáhli takových čísel. Investoři jsou bez viny - jdou tam, kde jim  kyne zisk, a ten jim díky zeleným bláznům a oteplovací hysterii u nás kynul. Nakonec byli ještě zdaněni  mimořádnou daní 26 % , která z plánovaného výnosného byznusu udělala  špatnou investici , kdy vydělávají pouze banky, které FVE financovaly.   [>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon