Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dáme důvěru agentovi StB?

Andrej Babiš a jeho podnikatelský projekt ANO míří do Sněmovny. Až zuřivě popírá svou spolupráci s StB.

ateo.cz

Svůj spis považuje za podvrh, dokonce se kvůli tomu soudí nikoli se slovenským ministerstvem vnitra, ale s Úřadem paměti národa, který zbytky spisu zveřejnil. Jako by Babišovi nevadilo, že spis existoval, ale že se jej někdo opovážil předat veřejnosti.

Už samotné torzo spisu naznačuje, že Andrej Babiš s StB spolupracoval, a to dosti čile. Podle dochovaných záznamů se sešel v průběhu let 2002 až 2005 se svými řídícími důstojníky nejméně sedmnáctkrát. Babiš stále opakuje, že je spis smyšlený.

Minulý týden měl majitel hnutí ANO šanci na očištění. V Bratislavě probíhal soud, který měl určit, zda Babiš spolupracoval s StB vědomě. Soud nakonec neproběhl. U soudu nebyl ani Babiš, který jej svou žalobou vyvolal, ale ani jeho svědci. Nutno poznamenat, že se nedostavil ani šéf ÚPN, ale soudu byly předloženy další dokumenty dokazující, že spis byl veden oprávněně.

ÚPN objevil další dokumenty v jiných spisech vedených StB. V operaci Oko šlo o Alexeje Nováka, zaměstnance firmy ZOZO Interal Bratislava. Novák byl podezřelý z ekonomické trestné činnosti. StB tehdy do spisu o Novákovi napsala: "Menovaný udržiava neobjasnené styky s vízovými cudzincami a svoju funkciu zneužíva na podplácanie iných osôb a neoprávnené obohacovanie sa."

Součástí spisu Oko byly i dva dokumenty označené jako "AZ od OP Bureš k činnosti Ing. Nováka na PTX" a "AZ od OP Bureš k presadzovaniu firmy Plastimex". AZ byly agenturní záznamy (zprávy), které agenti podávali svým důstojníkům buď písemně vlastnoručně nebo ústně.

Tyto záznamy byly skartovány stejně jako velká část Babišova spisu. Za skartací stojí stejný člověk - kapitán Hegedüš Fakt, že se Babišovo krycí jméno Bureš objevuje i vjiném spise než Babišově znamená, že procento pravděpodobnosti jeho spolupráce s StB se blíží limitně jistotě.

I v Babišově spisu byly zničeny vlastnoručně psané zprávy. ÚPN předal soudu kromě spisu Oko ještě další svazek, tentokráte jde o propůjčený byt sloužící ke schůzkám tajných agentů s StB. Jakou to má souvislost s Andrejem Babišem se můžeme jen dohadovat, ale pravděpodobně i v tomto spise se jeho krycí jméno objevuje.

Odložení soudu na leden přišlo Babišovi velice vhod. Pokud by soud vynesl rozsudek, že Babiš byl vědomým spolupracovníkem StB, uškodilo by mu to ve volbách, a to je něco, co teď Babiš nemůže potřebovat. Pokud soud vynese očekávaný rozsudek, pak užý to bude Babišovi jedno. Už bude v parlamentu.

Babišův vstup do politiky se ale zázračně kryje s jinými skutečnostmi. Jeho Agrofert údajně stojí před velkou ztrátou. Firma je postavena především na dvou komoditách - dusíkatých hnojivech a výrobě biopaliv z řepky a jejich povinném přimíchávání do pohonných hmot.

Vše naznačuje tomu, že dusíkatá hnojiva končí a budou nahrazena bakteriemi. Pokud by k tomu došlo, ztratil by Agrofert ohromnou část svého zisku. Evropská unie konečně po letech dochází k závěru, že povinné přimíchávání biopaliv do pohonných hmot byla chyba a prozatím zmrazila procentuální hranici podílu biopaliv.

Dá se očekávat, že není daleko doba, kdy se od tohoto nesmyslu upustí. Již delší dobu je známo, že na výrobu 1 litru biopaliv se spotřebuje 1.1 litru pohonných hmot. Životní prostředí tak dostalo paradoxně další ránu nehledě na to, že škodlivost biopaliv je ještě horší než ze spalování klasických pohonných hmot.

V případě, že krachnou i biopaliva, zůstane Babišovi už jen potravinářství a média. Miliardové zisky budou minulostí. Spekuluje se, že pravý důvod Babišova rozhodnutí jít do politiky je především v tom, udržet svůj byznys v chodu a přímo ovlivňovat právní normy tak, aby mu zajistily stabilní příjem i nadále.

To jsou ale jen spekulace, zatímco Babišova spolupráce s StB je prakticky zcela jasná. Že by spis na Babiše byl falešný? Miroslav Lahký, který pracoval ve slovenském ÚPN i českém ÚSTR k tomu poznamenává: "Při fingování spolupracovníků by príslušníkům hrozila nejen ztráta výborně placené práce, ale i vojenský prokurátor."

Podle historika Jerguše Sivoše v roce 1986 kontrolovala evidenci XII. správy Inspekce ministerstva vnitra z Prahy. Šlo o kompletní kontrolu, zda se svazky vedou v souladě se směrnicemi. Pochybení nenašla. StB vedla Bureše v agenturní síti až do roku 1989, i když v roce 1985 byla spolupráce přerušená z toho důvodu, že Babiš byl služebně na dlouhodobém pobytu v Maroku.

Dáme důvěru agentovi StB? Člověku, který zcela náhle zbohatl, když měl údajně podvodně získat majoritu akcií svého zaměstnavatele? Člověku, jehož byznys stojí na státních dotacích a zákonem nařízeném přimíchávání jeho produktu do paliv? Člověku, který si může koupit každého, třeba i novináře, který o něm psal ostré kritiky?

Můžete namítat, že od revoluce uběhlo 24 let. Jenže bývalí nomenklaturní kádři stále ještě žijí. Stále je mezi námi velké procento lidí volit totalitní nedemokratickou stranu s krvavou minulostí. Babiš měl styky a důvěru StB. Co když tyto skutečnosti stojí za jeho zbohatnutím? Co když stále ještě plní nějaký úkol zadaný StB?

Je to spousta otázek a faktem je, že agenturní síť StB může působit dál a čekat, až se komunisté opět dostanou k moci. Fakt, že někdo byl v KSČ je silně limitující, ale mnohdy se dá pochopit pohnutka. Pokud ale někdo byl agentem StB, to se nikdy odpustit nedá.

Takoví lidé bez soucitu práskali své spoluobčany a dostávali je do potíží. Andrej Babiš byl dle mého názoru agentem StB a takoví lidé by neměli být v parlamentu, ale spíše chodit kanály a nedívat se do očí těm slušným lidem, kteří byly skutečnými oběťmi StB a komunistického režimu. Takže NE!

Autor: Rudolf Polanecký | pondělí 21.10.2013 12:41 | karma článku: 38,14 | přečteno: 2788x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

Ministr financí Andrej Babiš má vážný problém. Jeho farma Čapí hnízdo je silně podezřelá z dotačního podvodu.

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Pedofilní obohacení evropské kultury

Takzvaní sluníčkáři prohlašují, že příliv islámských migrantů znamená obohacení evropské kultury. Myslí to vážně, bohužel.

8.2.2016 v 11:17 | Karma: 43,41 | Přečteno: 3134x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

"Čekáme, že až skončí válka, vrátíte se domů," řekla německá kancléřka Angela Merkelová na adresu migrantů, kteří zaplavili Německo.

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14 | Přečteno: 2412x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

Hackeři zveřejnili další várku ukradených mailů ze schránky premiéra Sobotky. Znovu se ukazuje, že boj proti kvótám ze strany vlády byl jen naoko.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89 | Přečteno: 1814x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Zelená Simone Peter: Sexistická a rasistická obálka Focusu

Ostrá kritika s nařčením ze sexismu a rasismu padla na dvě přední německá periodika - Süddeutsche Zeitung a Focus.

14.1.2016 v 9:30 | Karma: 39,47 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon