Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

bilyhavran

20. 7. 2010 14:32
Už první věta je totální blábol.

Pan Polanecký napsal: "Tři čtvrtiny našeho letopočtu žena neměla podle církve duši, teprve v roce 1545 Tridentský koncil ženě duši přiznal."

Stačí trošku přemýšlet. Právě katolická církev (spolu s některými dalšími církvemi) uctívá svaté. Nejen svaté muže ale i svaté ženy. Spousta žen byla svatořečena katolickou církví dáááávno před Tridentským koncilem. Kdyby katolické církev v ten a ten okamžik dějin říkala, že žena nemá duši, nemohla by v ten samý okamžik nějakou ženu prohlásit za svatou. Úcta k mučedníkům i mučednicím (ženám) je doložena od 2. století (od 2. století se konaly "na hrobech" mučeníků a mučednic bohoslužby (dnešní eucharistie). Úcta k mučednicím v katolické církvi od totoho (doloženého) období nebyla nikdy přerušena (a to nezmiňuji úctu k panně Marii v katocliké církvi).  Jestliže Tridentský koncil přiznal ženě duši, pak jen potvrdil, v co církev po dobu 15 století předtím věřila a co hlásala. Kdyby totiž v tom kterém období podle církve ženy neměly duši, církev by

0 0
možnosti
B

bilyhavran

20. 7. 2010 14:41
pokračování ...

církev by je neuctívala.

Propříště ještě prosím pana Polaneckého aby pokud použije v souvislosti s katolickou církví slovo "dogma", aby si napřed zjistil, jak tenhle pojem katolická církev chápe.

Jeden příklad za všechny. V roce 1950 vyhlásil papež Pius XII. dogma o nanebevzetí Panny Marie. Podle logiky pana Polaneckého by celých 19 století církev nevěřila v tohle nanebevzetí. Opak je ale pravdou. V naší zemi je spousta kostelů postavených v 18. či 19. století zasvěcených právě nanebevzetí P. Marie. A  nejen to - je doloženo že v Jeruzalémě se toto slavilo od 5. století, na východě od 6. století a v Římě od 7. století.

Stejně tak to bylo s "přiznáním" duše ženám na Tridentském koncilu.

Chci Vás poprosit, pane Polanecký, abyste příště psal o něčem, o čem máte alespoň základní znalost. Děkuji.

0 0
možnosti
A

Alergik71

20. 7. 2010 14:25
:)))))

Jestli to nebude tím, že již několik set let mluvíme o značně konzervativním spolku. Tj. brzdící a bránící se novým věcem. To, že má žena duši uznali po 1500letech, omluva Husovi již jen 500let, pedofilie již jen desítky let. Takže se to pomalu zlepšuje :-/

0 0
možnosti
PB

belansky

20. 7. 2010 14:50
Re: :)))))

A  co je tady tak nového? lidi jsou pořád stejní a to, že v Evropě nebyla dlouho válka, jsou kecy, co Jugoslávie. Miminka hážeme za plot, když o ne nestojíme, nebo to za nás uklidí doktoři- podstata je stejná- zbavit se někoho, zodpovědnosti.teda líp to vypadá když to vyškrábnou ti doktoři. A můžeme si namlouvat něco o nevině a tak.  A až dojde ropa, voda, jídlo, to bude mela a blouchanda. doufám, že za to bude moci církev. Si někdy říkám- už aby to bylo. Třeba se potom těch párlidiček, co zbyde, chytí za čumáky a řeknou si- znova a lepší. na to, co tady děláte, se deset a více let studuje.

0 0
možnosti
B

Bobrufka

20. 7. 2010 14:13
Ještě by to možná chtělo upřesnit na "Katolická církev"

některé jiné církve s tím nemají problém ;-)

0 0
možnosti
B

bilyhavran

20. 7. 2010 14:20
Re: Ještě by to možná chtělo upřesnit na "Katolická církev"

Katolická církev s tím taky nikdy neměla a problém ;-) ... vysvětlím za chvíli v reakci přímo panu Polaneckému.

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

20. 7. 2010 14:06
Jak může nějaký...

...koncil přiznat někomu něco, co neexistuje8-oEši ono to nebude souvislost s tou vírou;-)

0 0
možnosti
E

escapada

20. 7. 2010 13:58
Přečetl jsem celý článek

a jsem zklamán . Není tam nic o Paroubkovi . Mohls alespoň napsat , že na Tridentském koncilu Paroubek hlasoval proti . Takhle to nemá žádnou šťávu .

0 0
možnosti
MKP

Mirošek

20. 7. 2010 13:54
trentský koncil neznám

Ale Tridentský ano. Navíc se píše s velkým T.;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon