Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ono to bylo celkem jednoduché:  vstoupili jsme do EU, EU vytýčilo  smělý plán vyrábět do roku X  X %  el. energie z "obnovitelných zdrojů" - mezi ně patřily i větrníky a fotovoltaika.  

Obnovitelné zdroje nejsou konkurenceschopné, proto je státy musí dotovat, aby je vůbec někdo postavil.  Šílený úkol  od EU byl dán, naši eurohujeři   se snažili ho splnit.  Pro tyto zákony hlasovali socani, komunisti, US, část lidovců.   Proti byla ODS pod vlivem Václava Klause, který od začátku varoval před tímto šílenstvím. 

Systém se nastavil tak, že  - aby měli investoři nějaké jistoty - se např výkupní cena el. z fotovoltaiky mohla snižovat meziročně postavené FVE o 5 %.

První roky po schválení se téměř FVE nestavěly - nebylo to nic výhodného.  Některé FVE získávaly na výstavu dokonce přímé dotace z min. živ. prostředí v řádech desetimilionů Kč.  To se změnilo v letech 2009 a 2010, kdy poklesly ceny panelů. 

Stát nestanovil, kolik chce ročně vydávat na podporu zeleného šílenství - stavět mohl každý, kdo získal připojení, kapacitu a stavební povolení.

Tak to bylo od státu a státních úředníků nastaveno.  Kdo je viník ?  Politici   eurohujeři, kteří nastavili taková pravidla pro investory, že dotace, které zaplatí občané a firmy ČR, dosáhli takových čísel. Investoři jsou bez viny - jdou tam, kde jim  kyne zisk, a ten jim díky zeleným bláznům a oteplovací hysterii u nás kynul. Nakonec byli ještě zdaněni  mimořádnou daní 26 % , která z plánovaného výnosného byznusu udělala  špatnou investici , kdy vydělávají pouze banky, které FVE financovaly.   [>-]

0 0
možnosti
Foto

Ten zákon byl špatný promyšleně. Naši politici musí každoročně umožnit temným silám, které jsou skryté někde vzadu, odsát pěkných pár desítek miliard a tak jednou přijdou s nápravou ekologických škod, potom s FVE, vzápětí s Temelínem, mezi to vloží pár nákupů vojenské techniky, předražený tunel Blanka a dálnice, atd a to jsou všechno kanály, kterými z rozpočtu odtékají miliardy do kapes těch, kteří dokážou kteréhokoliv politika, když to uznají za vhodné, sfouknout jako svíčku.

2 0
možnosti

Podle Hanky Marvanové mizí více než sto miliard korun ročně!

:-)

1 0
možnosti
Foto

Pánové, zejeďte si do Vansdorfa, vylezte na libovolný kopec nebo na kostel, mrkněte se směrem do Německa, sejděte do hospody a tam se pohádejte....Za mě mohu říct jediné....čísla neznám, stejně každý udává svoje, ale je tristní hledět z libovolného vrcholu na šedé stráně...kderé ještě nedávno byly zelené.

3 0
možnosti

A to nejhorší na tom je, že za ty šedé stráně ještě navíc zaplatíme nepředstavitelný bilion korun! A dostavba Temelína má být ještě gigantičtější tunel!

:-)

0 1
možnosti

Sluneční elektrárny byly koncipovány jako zneužití dobré myšlenky a jako tunel za bilion korun českých podepřený špatnou legislativou.

Jaderná elektrárna Temelín je koncipována jako  mnohonásobně větší tunel našich politiků a jejich soudružských kumpánů!

Jak ještě dlouho to bude trvat, než se staneme normálním státem?

Jak ještě dlouho to bude trvat, než budeme žít v demokratickém státě se skutečnou vymatelností práva?

:-)

0 2
možnosti
Foto

Nějak mi to neštymuje. Fotovoltaika představuje bilionový tunel, skeptici prorokují cenu dostavby Temelína na 300mld. Jestli jsem se na základce dobře učil, tak je to necelá třetina za kterou navíc dostanete zařízení, které výrobu elektřiny jen nepředstírá ale svůj jmenovitý výkon dokáže dodávat prakticky nepřetržitě minimálně 40 let. Mě se to jeví jako lepší investice než soláry a fofrníky.

3 0
možnosti

Řešením problému je okamžité zatčení všech aktérů - od poslanců, kteří zákon schválili, až po pronajímatele zemědělských pozemků, na nichž jsou kolektorové "plantáže" vystavěny. Jde o evidentní spiknutí proti státu.

2 0
možnosti

Vaše jméno zřejmě plně odpovídá vašemu umístění...

2 0
možnosti

Je poučné, že když někdo napíše dobrý rozbor nějaké pitomosti, která byla kdysi učiněna, tak se hned najde řada diskutérů, kteří na sebe poštěkávají jako nedorostlá štěňata. Při tom jim ani nejde o problém, ale jen o nenávistné kecy, které mají původ  ve žlučovitém organismu otráveném často jinou příčinou.

Pan Polanecký, jako vždy kvalitně a výstižně analyzoval problém, který vznikl v hlavách obsahujících zelenou hmotu ekologismu. To pochopitelně využili šikovní podnikatelé, kteří jen zvedli udiveně peníze co jim hlupáci strkali pod nos.

Jako vždy, na náhlé vzplanutí ideologismu doplatí lid. Lid doplatí proto, že není dosti opatrný při volbách zákonodárců.

7 5
možnosti

Ano, je příliš mnoho zbytečné agrese mezi lidmi...

:-)

1 0
možnosti

Rudlo, buďto úmyslně lžeš, nebo nemáš o výkupních cenách ponětí. Někomu se ceny snížily a někomu zase dokonce navýšily. Nebudu ti prozrazovat jakou mám cenu ve smlouvě já (na dalších 4,5 roků, ale kdyby mi cena měla spadnout pod 11 000 kč/MGWh, tak to raději zavčasu prodám Číňanům.

2 5
možnosti
Foto

pane, prezentujete se zde jako ukázkový a arogantní trouba. Pan Polanecký samozřejmě uvedl ceny pro zařízení uváděné do provozu letos. Pro zařízení zprovozněné dříve samozřejmě stále platí podmínky výkupu, jaké byly v roce uvedení do provozu. Že se to povedlo vám, ještě neznamená, že to tak mohl udělat každý. Kdyby to totiž každý udělal, měli jsme už rozvrácenou energetiku, státní kasu, vám by to stejně nic nesypalo a v zoufalství byste si to rozmlátil sám.

7 1
možnosti
Foto

Pane Polanecký, máte v článku opravdu hodně nepřesností. Například:

1. v březnu 2005 schválila ten špatný zákon 180/2005 i drtivá většina poslanců KDU-ČSL. Bylo jich přesně 17, včetně např. Kasala a Kalouska - viz výpis hlasování, který zde mimo jiné nedávno publikoval pan Matějka. Ostatně lidovci byli tehdy ve vládě a ministrem životního prostředí byl tehdy lidovec Ambrozek.

2. Vládní návrh onoho zákona předložila poslanecké sněmovně už vláda Vladimíra Špidly koncem roku 2003. Předkladateli byli ministr průmyslu Urban (ČSSD) a ministr životního prostředí Ambrozek (KDU-ČSL). Schválen v poslanecké sněmovně byl až za premiéra Grosse a pod zákonem je v květnu 2005 podepsán už další premiér Paroubek.

3. Jan Fischer se stal premiérem v květnu 2009 a návrh změny zákona zaslala jeho vláda v listopadu 2009. Kdyby to poslanecká sněmovna stihla schválit do konce roku 2009, platily by snížené výkupní ceny o rok dříve a eliminoval by se rok největšího boomu instalovaných fotovoltaických elektráren. Takže Jan Fischer je zde víceméně jen jakýmsi obětním beránkem za viny jiných.

A v nepřesnostech Vašeho článku by se dalo pokračovat i dál.

3 1
možnosti

To není u Rudly ani poprvé, ani podstatné! Důležité je si plivnout na ostatní a obhájit tuto vládu, ale to nejdůležitější je se dostat do výběru a mít velkou karmu! :-)

4 6
možnosti

Rudo, máš představu co mohla Topolánkova vláda v koalici se zelenejma na tom napravit ?

0 0
možnosti
Foto

Brono, vim ze malo, ale Topolanek na to mel 2 roky, aby zkusil aspon neco. Jak je psano vyse, novela byla pripravena, ale nez k ni doslo, vlada padla. Pak uz se tim zacal zabyvat az Necas. Fischer se na to vys... ejril a kdyz ho k tomu dokopali, bylo pozde.

0 1
možnosti

Rudlo, zase překrucuješ a lžeš, ale je svoboda a lži se netrestají. A už to pereš do článku, komunisti, socialisté, Gross a další. Na mém pozemku mám přes půl hektaru solárních panelů a přiznávám, sype to hodně dobré peníze. Ale obnovitelné zdroje jsou po celém světě, jen ty musíš do větrníků a panelů motat komunisty ČSSD a další a to ty tvoje lži admin pořád cpe do výběru, asi ví, proč to dělá. Tak ty piš, plivej na druhé a já se jdu pokochat sluníčkem, právě vylezlo. :-)

3 4
možnosti
  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon